Άνθρωπος
Δραστηριότητες και Ανάπτυξη
Η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας. Στις πλαγιές της Δαδιάς, στα ορεινά της Σαμοθράκης και στις πεδινές περιοχές του Δέλτα του Έβρου, αναπτύσσεται εκτατική κτηνοτροφία αιγοπροβάτων και βοοειδών, παράγοντας τη φημισμένη φέτα ΠΟΠ Θράκης και κατσικίσια γραβιέρα.
Στους υγροτόπους των Φερών εκτρέφονται βουβάλια, παράγοντας τον εξαιρετικό βουβαλίσιο καβουρμά καθώς και παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα.
Στις πεδινές εκτάσεις κυριαρχούν οι καλλιέργειες σιτηρών, βαμβακιού και ηλίανθου, ενώ στους ορυζώνες του κάμπου των Φερών καλλιεργείται ρύζι εξαιρετικής ποιότητας. Στην παράκτια ζώνη της Μάκρης παράγεται εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ, και αμπελώνες σε Άβαντα, Μάκρη και Σουφλί αναβιώνουν τον θρακιώτικο οίνο ΠΓΕ «Κρασί Θράκης». Καλλιέργειες αρωματικών φυτών, οσπρίων και θερμοκηπιακών κηπευτικών, συμπληρώνουν την αγροτική παραγωγή της περιοχής.
Το Σουφλί, κοιτίδα αιώνων σηροτροφίας, εξακολουθεί να εκτρέφει μεταξοσκώληκες και να υφαίνει πολυτελή μεταξωτά, παράγοντας σχεδόν το σύνολο του ελληνικού μεταξιού και προσθέτοντας στο ήδη πλούσιο παραγωγικό μωσαϊκό της περιοχής μια εμβληματική, υψηλής αξίας χειροτεχνική δραστηριότητα.
Με κομβικό λιμάνι και παράκτια αλιεία, η θάλασσα συνδέει την περιοχή με δίκτυα μεταφοράς και ενέργειας, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της περιοχής ως γέφυρα μεταξύ της τοπικής ζωής, της οικονομίας και των διεθνών ροών.
Ο τουρισμός αναπτύσσεται με γνώμονα την εναλλακτική εμπειρία. Στη Σαμοθράκη οι επισκέπτες απολαμβάνουν πεζοπορικές διαδρομές, καταρριχήσεις στο φαράγγι του Χάγια, καθώς και ιαματικά λουτρά στις πηγές Καταρράκτη και Κάτω Θέρμες. Στην Αλεξανδρούπολη το παραλιακό μέτωπο προσφέρεται για μικρές αποδράσεις, ενώ η πλωτή ξενάγηση στο Δέλτα του Έβρου και οι ποδηλατικές διαδρομές του Έβρου κερδίζουν έδαφος. Οι οικοτουριστικές διαδρομές στη Δαδιά και το Δέλτα περιλαμβάνουν παρατήρηση αρπακτικών, φωτογράφιση άγριας πανίδας και εκπαιδευτικά προγράμματα στα Κέντρα Πληροφόρησης.